LocalChef

Wat is nu eigenlijk een “brasserie”.

 Breaking News
  • Proefnotitie van een lezer… Laatst hebben wij een aantal proefpakketten van Brouwerij Hoop uit Zaandijk ontvangen. Natuurlijk willen we juist onze bezoekers laten proeven en hebben de pakketten vanwege de grote belangstelling onder de...
  • Later aan Zee biedt XXL barbecue aan het strand voor 1250 personen Bijzondere grill experience bij Bistro & Grill in Bloemendaal aan Zee Voor liefhebbers van lekker eten en drinken aan het strand is Bistro & Grill Later aan Zee een favoriete...
  • ‘s Werelds eerste Coravin winebar op Taste of Amsterdam Wijnfreaks opgelet! Een wijnbar waar ’s werelds allerbeste wijnen per glas worden geschonken. Van Château Palmer tot Puligny-Montrachet en als pronkstuk versiert de wereldbefaamde Petrus de wijnkaart. Dit alles maakt...
  • Liefhebbers van de Aziatische keuken die een gastronomische topbeleving willen ondergaan en dit eens vegan willen ervaren: eat your heart out! Taiko restaurant serveert een uniek negen gangen menu dat...
  • Oppo Ice Cream Coctail pop-up bij Tunes Bar   Van 23 t/m 26 mei 2 verleidelijke Oppo cocktails à €12,50 Amsterdam, 23 mei 2019 – Dit weekend strijkt een uniek concept neer in de Tunes Bar (in het...

Foto: Brasserie Georges, oudste Brasserie van Lyon

Wat is nu eigenlijk een “brasserie”.

Een brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is een horecagelegenheid waar men iets kan eten en/of drinken.

De brasserie vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19e eeuw een dergelijke “brasserie” in Parijs. Soortgelijke gelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming.

Zo ontstond de typisch Parijse brasserie: een ruime zaal met grote vensters en spiegels, vaak met een terras, waar men zowel kan eten als drinken. Kenmerkend voor de Parijse brasserie is ook dat men er steeds dezelfde schotels à la carte kan eten, terwijl de term restaurant in Frankrijk eerder voorbehouden was aan een meer chique en formele gelegenheid, waar alleen menu’s konden worden besteld. Traditionele brasserie-gerechten zijn onder meer biefstuk of charcuterie met frites en sla, zuurkool, mosselen, oesters en gemengde salades.

Brasseries komen nu in vele delen van Europa voor, maar zoals veel horeca-begrippen is de term nogal vervaagd. Zo is er nauwelijks een verschil tussen een brasserie en een taverne. Eetcafés, kleine bars en restaurants en zelfs broodjeshuizen hanteren de naam ‘brasserie’. Toch blijven de eigenlijke brasseries populair. Sommige succesvolle koks die gastronomische restaurants uitbaatten, verkozen over te schakelen op een brasserie-formule.

In het Nederlands is er een verband geopperd tussen brasserie en verbrassen, “verkwisten door overmatig eten en drinken”.(1) De theorie is aanvechtbaar, aangezien (ver)brassen in verband wordt gebracht met een ouder Nederlands woord bras, dat “rommel” betekende en nog te vergelijken valt met het Duitse prassen, “zwelgen”(2); het Franse brasserie daarentegen zou verband houden met de “armen” (bras) die men voor het brouwen gebruikte.

 

 

Bronnen: Wikipedia
  1. A. Kolsteren, Vreemde Woordenboek: Brassen (van Franse ‘brasser’=omroeren of mengen door armbeweging – van ‘bras’=arm) 1.zwelgen (spijs zowel als drank) 2. geld verbrassen, veel geld verteren., en: Brasserie: (zie brassen) bierbrouwerij; ook: kroeg;
  2. J. de Vries, Etymologisch woordenboek. Waar komen onze woorden vandaan?, Utrecht/Antwerpen, s.v. brassen

Related Articles

Contact opnemen:

Wil je dat jouw bezoeker terugkomt?

Ook op LocalChef?

Welkom op LocalChef, Ook zo geïnteresseerd in de verschillende kookprogramma's op de TV? Jammer dat het altijd chef's van restaurants zijn die een flink eind uit de buurt gevestigd zijn. Bij LocalChef.nl geven de restauranthouders uit uw eigen omgeving een kijkje in hun keuken, geven tips, (video) instructies en beantwoorden vragen. Kijk daarom regelmatig op deze pagina's!

Meer promotie tegen veel minder kosten? Neem contact op en word ook een Bekende Nederlander!