LocalChef

St. John het kookboek

 Breaking News
  • Boulangerie OSCAR Bij OSCAR werken wij uitsluitend met (biologisch) meel, water, een huisgemaakte desem die wij dagelijks onderhouden en zeezout uit de Guérande. Verder niets: geen vetstoffen, geen broodverbeteraars, geen toevoegingen, geen...
  • Wijn bezorgen in de file… Wijnhandel van Zoolingen in Overveen maakt slim gebruik van de drukte richting Bloemendaal en Zandvoort. Mensen die met de auto in de file staan naar het strand kunnen Mike en...
  • Nieuwe winactie…! Alcoholvrije Martini   Met Martini Non-Alcoholic Vibrante en Martini Non-Alcoholic Floreale introduceert het Italiaanse aperitiefmerk bij uitstek, twee alcoholvrije varianten als een elegant en authentiek alternatief voor alcoholhoudende dranken. We eten en...
  • Van de redactie: Gezien de ontstane situatie met het Corona virus hebben wij besloten om gedurende de opgelegde maatregelen de inmiddels gesloten horeca zaken niet actief te promoten. Indien restaurants creatieve oplossingen hebben...
  • Foodtruck Giomara Food & Drinks blaast nieuw leven in op parkeerplaats tegenover Bokkedoorns in Overveen OVERVEEN – Waar vroeger nog een snackkar stond, is nu al jaren slechts een parkeerterrein voor mensen die komen wandelen in het duingebied. Vanaf 1 maart komt daar verandering in....

tekst: R. Kruidenier / fotografie: LocalChef

St. John het kookboek

Onlangs kreeg ik “St. John het kookboek” in handen. Het boek van Fergus Henderson en Trevor Guliver “de moderne Engelse keuken van kop tot staart”

Geeft een goed overzicht van het varken (en andere diersoorten) en hoe deze in zijn geheel te gebruiken. De twee heren zijn fervent aanhanger van het van kop tot staart principe welke de verspilling tegen gaat.

Het eerste wat mij opviel aan het kookboek was zijn fijne handzame formaat, niet te klein maar zeker niet te groot, iets wat mij als bovengemiddeld hobbykok met een aardige kookboeken verzameling meteen blij maakte. Ondanks zijn lijvigheid van 336 pagina’s past het
toch goed op mijn kookboeken standaard welke op mijn aanrecht bevindt. Bij het openslaan van het boek valt mij de lay-out op overzichtelijk en fris. Er is ook een ruim voorwoord en meestal sla ik deze over omdat het altijd een hoop blabla is en er een lofzang word afgestoken over de sponsors en hoe een geliefde toch maar mooi al die tijd de grillen van de schrijver heeft moeten weerstaan. Maar dit voorwoord welke door Fergus Henderson geschreven is, is een verademing het leest gemakkelijk weg en in eerste instantie dacht ik dat ik in een roman beland was zo lekker is het weggeschreven luchtig en met de nodige humor.

Humor is door het hele boek terug te vinden en ik heb het boek dan ook van A tot Z of moet ik hier zeggen van kop tot staart uitgelezen. Normaal blader ik door een kookboek en kijk achter in bij de inhoudsopgave of er een interessant recept is wat meteen mijn
aandacht trekt maar daar had ik bij dit boek geen behoefte aan. Met meer dan 250 recepten en eigenzinnige foto’s welke niets tot de verbeelding overlaten is het lezen een lust voor het oog.

Een kleine kanttekening is wel dat de meeste recepten misschien op het eerste gezicht niet voor de beginnende hobbykok interessant zijn of dat er toch enige terughoudendheid zal zijn om deze recepten klaar te maken. Maar toch bij het beter bestuderen van het boek zitten er een
aantal gerechten bij die voor een ieder interessant zijn.

In de recepten staat beschreven hoe je alles van het varken kan gebruiken en dit word dan ook heel duidelijk in beeld gebracht. Recepten met hersenen, longen, hart, niertjes en pens spreken misschien niet tot een ieders verbeelding maar de bijgerechten en nagerechten in dit boek zullen veel hobbykoks kunnen bekoren en deze kan je ook goed combineren met een ander stukje (varkens)vlees.

Niet alleen de recepten springen in het oog, ook aan de rand informatie over de te gebruiken ingrediënten is veel liefde een aandacht besteed. Zoals het keuken gereedschap (het stuk over het hakblok is prachtig geschreven) het schoonmaken van de verschillende organen (hoe maak je bijvoorbeeld hersenen schoon), het trekken van een goede bouillon en het gebruik van vet en pekel.

Een van de eerste recepten die ik tegenkwam in het boek en eigenlijk meteen mijn aandacht trok was het gegrilde lamshart met munt en doperwten. Dit gerecht kan zowel als voor of als hoofd gerecht dienen. Het recept begint eigenlijk meteen met leuke informatie over het doperwten seizoen en dat dit gelijk loopt met het zilveruitjes seizoen en dat het dus eigenlijk zonde is om dan de bosui uit het recept niet te vervangen voor zilveruitjes.

Een ander recept wat mijn aandacht trok was de breinburger… deze benaming laat niet veel voor de fantasie over en is dus een burger van gepaneerde hersenen. De bij het recept geplaatste foto doet je het water in de mond lopen en hoewel ik persoonlijk geen grote fan ben orgaanvlees ga ik deze en het gegrilde lamshart met munt en doperwten zeker eens uitproberen.

Conclusie voor dit boek is dat het een zorgvuldig samengesteld boek is welke ook een goede inkijk geeft in het 25 jarig bestaan van restaurant St John  en zijn eigenaren. Het is met een gezonde dosis humor geschreven, en het bevat traditionele favorieten zoals Eccles cake, duivelse niertjes en cake met zaden en madera, evenals veel St. John klassiekers voor de wat avontuurlijkere thuiskok.

 

Het boek is zeker een goede aanvulling voor mijn kookboeken verzameling en ga er nog veel meer plezier aan beleven als ik eens iets anders op tafel wil zetten waarmee mij gasten verrast zullen worden. .

Related Articles

Contact opnemen:

Wil je dat jouw bezoeker terugkomt?

Ook op LocalChef?

Welkom op LocalChef, Ook zo geïnteresseerd in de verschillende kookprogramma's op de TV? Jammer dat het altijd chef's van restaurants zijn die een flink eind uit de buurt gevestigd zijn. Bij LocalChef.nl geven de restauranthouders uit uw eigen omgeving een kijkje in hun keuken, geven tips, (video) instructies en beantwoorden vragen. Kijk daarom regelmatig op deze pagina's!

Meer promotie tegen veel minder kosten? Neem contact op en word ook een Bekende Nederlander!