LocalChef

Grand Café Staal

 Breaking News
  • Boulangerie OSCAR Bij OSCAR werken wij uitsluitend met (biologisch) meel, water, een huisgemaakte desem die wij dagelijks onderhouden en zeezout uit de Guérande. Verder niets: geen vetstoffen, geen broodverbeteraars, geen toevoegingen, geen...
  • Wijn bezorgen in de file… Wijnhandel van Zoolingen in Overveen maakt slim gebruik van de drukte richting Bloemendaal en Zandvoort. Mensen die met de auto in de file staan naar het strand kunnen Mike en...
  • Nieuwe winactie…! Alcoholvrije Martini   Met Martini Non-Alcoholic Vibrante en Martini Non-Alcoholic Floreale introduceert het Italiaanse aperitiefmerk bij uitstek, twee alcoholvrije varianten als een elegant en authentiek alternatief voor alcoholhoudende dranken. We eten en...
  • Van de redactie: Gezien de ontstane situatie met het Corona virus hebben wij besloten om gedurende de opgelegde maatregelen de inmiddels gesloten horeca zaken niet actief te promoten. Indien restaurants creatieve oplossingen hebben...
  • Foodtruck Giomara Food & Drinks blaast nieuw leven in op parkeerplaats tegenover Bokkedoorns in Overveen OVERVEEN – Waar vroeger nog een snackkar stond, is nu al jaren slechts een parkeerterrein voor mensen die komen wandelen in het duingebied. Vanaf 1 maart komt daar verandering in....
Grand Café Staal

Grand-café Staal nieuwe troef centrum IJmuiden.

Op de hoek van Plein 1945 en de Lange Nieuwstraat in IJmuiden ’gloeit iets moois’. Horecavakvrouw Dianne Weber en haar man Telstar-keeperstrainer Cor Varkevisser openen daar grand-café Staal. Weber werkte eerder bij Duin en Kruidberg, de Heemskerkse Golfclub en restaurant IJmond (om er maar een paar te noemen), maar begint nu voor zichzelf.

,,Ik heb nooit anders dan in de horeca gewerkt. Op alle niveaus: top 500, Michelin-sterren. Ik ben niet vies van werken, maar bedacht ook dat ik die vele uren altijd voor een ander maak. De tijd is rijp om zelf iets te starten. En om direct een gerucht te ontkrachten, het is dus geen Brafoer, al zou ik het een compliment vinden als mensen Staal straks in een adem noemen met Brafoer.’’

Het begon met het zoeken naar een geschikt pand. ,,Halverwege de Lange Nieuw stond een
kledingwinkel leeg. Ik vroeg de gemeente of er een horecabestemming op zat, maar heb daar nooit wat op gehoord.’’ Tijdens het zomerfestival raakte ze in gesprek met iemand van de gemeente die ’nog iets veel leukers wist’. ,,Dat was nog verhuurd, maar de huurder zou eruit gaan. Ik had toen nog geen idee.’’ In februari vertrok Disconti uit het markante hoekpand, twee maanden later hakte Weber definitief de knoop door: het is tijd om haar droom waar te maken. ,,De eerste keer dat ik binnenkwam, zag ik dat het honderd keer beter was dan het pand dat ik eerst op het oog had. Qua formaat, de lichtinval, de ligging en de zichtbaarheid.’’

Alle tussenmuren zijn inmiddels uit het toekomstige grand-café verwijderd. ,,Het was een kruip door-sluip door van kantoortjes, kleedkamers en toiletten. Nu alle muren weg zijn, zie je pas hoe enorm het hier is.’’ De verbouwing is inmiddels in de fase van opbouwen gekomen.

,,Je moet nadenken over dingen waar ik nooit over had nagedacht, waar stopcontacten en lampen moeten komen bijvoorbeeld. De eerste tussenwanden worden nu geplaatst, stroom wordt aangelegd, we hebben de keuken ontworpen. De keuken wordt in december geplaatst, dan gaan we proefavonden doen met het personeel en in de tweede week van januari wil ik openMijn schoonmoeder maakt fantastische soepen en heerlijke appeltaart, die gaan we verkopen. We gaan alle dagen, behalve maandag en dinsdag, We zijn open om tien uur.’’

De naam Staal is bedacht door haar goede vriend Friso Huizinga. ,,Cor en ik hadden een namenwedstrijd uitgeschreven onder vrienden en familie. Friso was een ideeënmachine, hij heeft geloof ik wel 45 namen ingeleverd. Namen die verband houden met waar we zitten, zoals Fidelis, maar ook Staal. Ik wilde iets kort en krachtigs, wat niet verkeerd geschreven of verbasterd kan worden en lekker bekt.’’

Op het menu ’Staal-classics’. ,,,Zoals een burger, saté en goed gemarineerde sticky ribs. En een goede carpaccio, die mis ik soms in de buurt. We willen laagdrempelig zijn. Moet je over een uur in de schouwburg zijn? Geen probleem. Wil je uitgebreid eten? Welkom. De middagborrel kan hier perfect aan de bar. We hebben 75 tot 80 zitplekken en er komt een terras op Plein 1945, tenminste daar zijn we nog mee bezig.’’

 

Contact

Lange Nieuwstraat 799
1971 GG IJmuiden

 

Related Articles

Contact opnemen:

Wil je dat jouw bezoeker terugkomt?

Ook op LocalChef?

Welkom op LocalChef, Ook zo geïnteresseerd in de verschillende kookprogramma's op de TV? Jammer dat het altijd chef's van restaurants zijn die een flink eind uit de buurt gevestigd zijn. Bij LocalChef.nl geven de restauranthouders uit uw eigen omgeving een kijkje in hun keuken, geven tips, (video) instructies en beantwoorden vragen. Kijk daarom regelmatig op deze pagina's!

Meer promotie tegen veel minder kosten? Neem contact op en word ook een Bekende Nederlander!