LocalChef

Distillaten

 Breaking News
  • Boulangerie OSCAR Bij OSCAR werken wij uitsluitend met (biologisch) meel, water, een huisgemaakte desem die wij dagelijks onderhouden en zeezout uit de Guérande. Verder niets: geen vetstoffen, geen broodverbeteraars, geen toevoegingen, geen...
  • Wijn bezorgen in de file… Wijnhandel van Zoolingen in Overveen maakt slim gebruik van de drukte richting Bloemendaal en Zandvoort. Mensen die met de auto in de file staan naar het strand kunnen Mike en...
  • Nieuwe winactie…! Alcoholvrije Martini   Met Martini Non-Alcoholic Vibrante en Martini Non-Alcoholic Floreale introduceert het Italiaanse aperitiefmerk bij uitstek, twee alcoholvrije varianten als een elegant en authentiek alternatief voor alcoholhoudende dranken. We eten en...
  • Van de redactie: Gezien de ontstane situatie met het Corona virus hebben wij besloten om gedurende de opgelegde maatregelen de inmiddels gesloten horeca zaken niet actief te promoten. Indien restaurants creatieve oplossingen hebben...
  • Foodtruck Giomara Food & Drinks blaast nieuw leven in op parkeerplaats tegenover Bokkedoorns in Overveen OVERVEEN – Waar vroeger nog een snackkar stond, is nu al jaren slechts een parkeerterrein voor mensen die komen wandelen in het duingebied. Vanaf 1 maart komt daar verandering in....
Distillaten

Bij distillatie wordt alcoholhoudende drank verhit tot het kookpunt. De alcohol verdampt en deze damp wordt weer gekoeld. Daardoor wordt de alcohol uit de damp weer vloeibaar en kan worden opgevangen. Dit mengsel kan later nog eens worden gedistilleerd om een hoger alchol gehalte te verkrijgen.

De werkwoorden distilleren en destilleren zijn wel volledige synoniemen van elkaar; ze betekenen ‘door verdamping en condensatie zuiveren; in het bijzonder sterkedranken stoken’. Dis-/destilleren gaat via het Franse distiller terug op het Latijn. In het Latijn bestonden er al twee vormen, namelijk distillare en destillare. Deze werkwoorden zijn opgebouwd uit de- (‘neer’) + stillare (‘druppelen, doen druppelen’). Vreemd genoeg komt in het Frans (het ‘tussenstation’ in de ontleningsroute) alleen de vorm met di(s)- voor, terwijl in het Nederlands ook de vorm met de(s)- is terechtgekomen. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (deel III, ii, 1916) vermeldt beide werkwoorden al; ze bestaan tot op heden naast elkaar.

Dat het Frans uitsluitend de vorm distiller kent, lijkt op het eerste gezicht een goede verklaring voor het feit dat in het Nederlands gedistilleerd veel vaker voorkomt dan gedestilleerd. Deze redenering hoeft echter niet juist zijn: in het Frans is het voltooid deelwoord distillé niet als zelfstandig naamwoord ‘sterkedrank’ gaan betekenen. Dit proces heeft zich in het Nederlands voltrokken, en toevalligerwijs heeft (ook hier) de vorm met di(s)- het gewonnen.

Bron: Onze Taal

Related Articles

Contact opnemen:

Wil je dat jouw bezoeker terugkomt?

Ook op LocalChef?

Welkom op LocalChef, Ook zo geïnteresseerd in de verschillende kookprogramma's op de TV? Jammer dat het altijd chef's van restaurants zijn die een flink eind uit de buurt gevestigd zijn. Bij LocalChef.nl geven de restauranthouders uit uw eigen omgeving een kijkje in hun keuken, geven tips, (video) instructies en beantwoorden vragen. Kijk daarom regelmatig op deze pagina's!

Meer promotie tegen veel minder kosten? Neem contact op en word ook een Bekende Nederlander!