LocalChef

Distillaten

 Breaking News
  • St. John het kookboek Onlangs kreeg ik “St. John het kookboek” in handen. Het boek van Fergus Henderson en Trevor Guliver “de moderne Engelse keuken van kop tot staart” Geeft een goed overzicht van...
  • Nieuwe Chef Park Plaza Victoria Amsterdam Sander Bierenbroodspot mag zich de nieuwe Executive Chef noemen van Park Plaza Victoria Amsterdam waar ook Carstens Brasserie is gevestigd. Met zijn ruime ervaring, opgedaan in uiteenlopende gerenommeerde restaurants, is...
  • Masami   Bij Masami komt het beste van verschillende werelddelen samen. Kruiden en ingrediënten uit alle windstreken van Azië worden gecombineerd met het beste uit Europa. Verwacht een verscheidenheid aan culturen en...
  • Janny van der Heijden winnaar FavorFlav Food top 100 FavorFlav Amsterdam, 18 november 2019 –  De redactie van FavorFlav heeft de Food Top 100 van 2019 zojuist bekend gemaakt. Culinair journaliste en tv- en kookboekenmaker Janny van der Heijden...
  • Factory Girl Het oog wilt ook wat en dat hebben ze bij Factory Girl helemaal begrepen. Factory Girl is van oorsprong een Berlijns ontbijt- & lunchconcept en heeft sinds dit jaar een...
Distillaten

Bij distillatie wordt alcoholhoudende drank verhit tot het kookpunt. De alcohol verdampt en deze damp wordt weer gekoeld. Daardoor wordt de alcohol uit de damp weer vloeibaar en kan worden opgevangen. Dit mengsel kan later nog eens worden gedistilleerd om een hoger alchol gehalte te verkrijgen.

De werkwoorden distilleren en destilleren zijn wel volledige synoniemen van elkaar; ze betekenen ‘door verdamping en condensatie zuiveren; in het bijzonder sterkedranken stoken’. Dis-/destilleren gaat via het Franse distiller terug op het Latijn. In het Latijn bestonden er al twee vormen, namelijk distillare en destillare. Deze werkwoorden zijn opgebouwd uit de- (‘neer’) + stillare (‘druppelen, doen druppelen’). Vreemd genoeg komt in het Frans (het ‘tussenstation’ in de ontleningsroute) alleen de vorm met di(s)- voor, terwijl in het Nederlands ook de vorm met de(s)- is terechtgekomen. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (deel III, ii, 1916) vermeldt beide werkwoorden al; ze bestaan tot op heden naast elkaar.

Dat het Frans uitsluitend de vorm distiller kent, lijkt op het eerste gezicht een goede verklaring voor het feit dat in het Nederlands gedistilleerd veel vaker voorkomt dan gedestilleerd. Deze redenering hoeft echter niet juist zijn: in het Frans is het voltooid deelwoord distillé niet als zelfstandig naamwoord ‘sterkedrank’ gaan betekenen. Dit proces heeft zich in het Nederlands voltrokken, en toevalligerwijs heeft (ook hier) de vorm met di(s)- het gewonnen.

Bron: Onze Taal

Related Articles

Contact opnemen:

Wil je dat jouw bezoeker terugkomt?

Ook op LocalChef?

Welkom op LocalChef, Ook zo geïnteresseerd in de verschillende kookprogramma's op de TV? Jammer dat het altijd chef's van restaurants zijn die een flink eind uit de buurt gevestigd zijn. Bij LocalChef.nl geven de restauranthouders uit uw eigen omgeving een kijkje in hun keuken, geven tips, (video) instructies en beantwoorden vragen. Kijk daarom regelmatig op deze pagina's!

Meer promotie tegen veel minder kosten? Neem contact op en word ook een Bekende Nederlander!