LocalChef

Beaujolais

 Breaking News
  • Gezocht: gastredacteur bierproeverij De postbode kwam al vroeg met een pakketje van een bierbrouwer. Of LocalChef enkele biertjes wil proeven? Jazeker, maar daar gaan we een gastredacteur voor zoeken… Heb je verstand van...
  • Nieuwe BBQ 4K van Everdure Wij presenteren met trots de 4K by Everdure, een unieke houtskoolbarbecue, doorspekt met innovatieve snufjes. Dit is de next level (kamado) manier van barbecueën. De 4K is een erg veilige barbecue,...
  • Wat is nu eigenlijk een “brasserie”. Een brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is een horecagelegenheid waar men iets kan eten en/of drinken. De brasserie vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het...
  • Restaurant BAK In ons restaurant werken we alleen met lokale producten en wordt een seizoengebonden, gastronomisch tasting menu geserveerd. Groenten spelen vanaf het begin van BAK (in 2012) een belangrijke rol in...
  • Weg met de mythe: Lamsvlees in het voorjaar Lamsvlees en het voorjaar, dit is in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Restaurants zetten het op de kaart, supermarkten promoten lamsvlees en de foodmagazines staan vol met de prachtigste lamsrecepten....
Beaujolais


Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk. De streek is vooral bekend doordat elk jaar op de derde donderdag van november de beaujolais nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt. De wijnstreek Beaujolais valt deels in de wijnstreek Bourgogne, maar wordt vaak als zelfstandige eenheid gezien, vanwege de eigen identiteit van de wijnen die er geproduceerd worden.

 

Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het
gebied heeft een totale breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer en kan in twee subregio’s ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

Het productieproces van de beaujolais

Meer dan 90% van alle beaujolaiswijn wordt op minder gebruikelijke manier gemaakt dan in meeste andere wijnproducerende regio’s. Het gaat hier om de koolzuurgasvergisting (macération carbonique). Bij deze methode worden de druiven (van het ras gamay) direct na de oogst in grote kuipen gedaan. De trossen gaan met steeltjes en al in de kuipen. Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven gekneusd. In het sap dat hieruit vrijkomt, brengt de gisting op gang. Het kooldioxide = koolzuurgas dat bij deze gisting ontstaat stijgt op zijn beurt naar de bovenste trossen waar het gas inwerkt. Tijdens dit proces worden de kleurstoffen en tannines afgebroken door de reeds ontstane alcohol en opgenomen door de vloeistof onder in de kuip. Door de grote druk van het koolzuurgas boven in de kuip, gaan de druiven van binnenuit gisten. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.
Na deze koolzuurgasinwerking wordt de zogenaamde lekwijn afgetapt en het residu wordt geperst en vervolgens ook toegevoegd. Als laatste stap vindt nog de malolactische gisting plaats, waarbij de appelzuren omgezet worden in zachte melkzuren.

Beaujolais nouveau

Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de beaujolais nouveau, in België de nouveau beaujolais en in Nederland de beaujolais primeur genoemd, op de markt gepresenteerd. Deze primeur is wijn van de eerste persing, met veel ‘fruit’, vaak nog wat schraal bij de eerste slok, maar in de afdronk kan al wel de kwaliteit van dat jaar en dat huis worden herkend. De beaujolais nouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn.

De Crus van de Beaujolais

De hele Beaujolaisstreek heeft recht op de AOC benamingen beaujolais of beaujolais supérieur (hoger alcoholgehalte dan beaujolais). De AOC Beaujolais-Villages is voorbehouden aan 39 gemeenten in het noordelijk deel van de Beaujolais. Daarbinnen mogen 10 gemeenten hun naam aan hun wijn geven. Dit zijn de 10 crus van de beaujolais. Deze zijn van noord naar zuid:

Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly.

Druivenrassen

Toegestane druivenrassen in beaujolais voor rode wijn zijn; Gamay noir à jus blanc

Toegestane druivenrassen in beaujolais voor witte wijn zijn; Chardonnay, Aligoté

 

Related Articles

Contact opnemen:

Wil je dat jouw bezoeker terugkomt?

Ook op LocalChef?

Welkom op LocalChef, Ook zo geïnteresseerd in de verschillende kookprogramma's op de TV? Jammer dat het altijd chef's van restaurants zijn die een flink eind uit de buurt gevestigd zijn. Bij LocalChef.nl geven de restauranthouders uit uw eigen omgeving een kijkje in hun keuken, geven tips, (video) instructies en beantwoorden vragen. Kijk daarom regelmatig op deze pagina's!

Meer promotie tegen veel minder kosten? Neem contact op en word ook een Bekende Nederlander!